marți, 26 ianuarie 2016

Diferențele dintre școala de ieri și școala de azi

     Lumea era obişnuită cu diverse forme de autoritate şi nici nu concepea libertatea de exprimare pe care o are de exemplu astăzi. Autoritatea impunea respect. Acest lucru se vede în multe direcţii, de exemplu infracţionalitatea era mult mai scăzută.
     În şcoală unii profesori erau duri, mergând chiar spre violenţi. Era ceva normal ca profesorul să-l bată pe elev cu liniarul peste degete sau uneori şi mai rău.
     În schimb se făcea şcoală. După terminarea căreia aveai un loc de muncă asigurat. De fapt oricine avea un loc de muncă pe atunci dar, în plus, aveai carte - aveai parte.
     Lucrurile s-au schimbat după revoluţie iar situaţia de astăzi o cunoaştem cu toţii. În primul rând tinerii se cred buricul pâmântului. Educaţia, înainte de a veni de la profesori, vine de la părinţi, din mediile pe care copiii le frecventează, de pe canalele media şi mai nou de pe internet. 

     Este adevărat că încă dăm olimpici de mare valoare. Este adevărat că româna e a doua limbă străină vorbită la Microsoft. Dar e la fel de adevărat că avem peste 50% din elevi care nu promovează Bacalaureat. Ce înseamnă asta? Că avem un potenţial foarte bun dar că îl exploatăm foarte prost. Iar cauzele  trebuie căutate mai adânc de sistemul de învăţământ în sine.

miercuri, 6 ianuarie 2016

Şcoala de ieri - Şcoala de azi

      "Toată viaţă este o şcoală."-Comenius

   
      Pe tot parcusul vieţii omul capătă experienţă, şi trăieşte o multitudine de evenimente ce îi da o siguranţă în alegerile viitoare.Aceste lucruri se pot întâlni şi la şcoală, acolo capeţi experienţă că să fii pregătit când te vei aruncă în vâltorile vieţii.
 

         
   
    "Şi când învăţăm eu la şcoală, mama învaţă cu mine acasă şi citea acum la ceaslov, la psaltire şi Alexandria mai bine decât mine, şi se bucură grozav când vedea că mă trag la carte."
-Ion Creangă

     Pe vremea când de abia se introdusese cartea şi şcoală în lume, activităţiile ce nu ţineau de şcoală erau mult mai puţine şi mai neatractive faţă de cele din ziua de astăzi.
     Partea grea în aducerea copiilor spre educaţie era chiar lipsa educaţiei în familie, majoritatea proveneau din familii de ţărani, iar aceştia erau obişnuiţi  numai cu activităţile agricole alături de părinţi.
     Aducerea lor spre educaţie era mai greu de făcut, fiind ceva neobişnuit, ceva nou.
     Unul câte unul, părinţii au fost convinşi că numai cu educaţie copii pot evolua atât ei cât şi urmaşii lor. Copiii nu erau obişnuiţi cu această activitate nu tocmai plăcută la început, dar totuşi 

     

       

     

Şcoala de ieri - Şcoala de azi

      "Nu trăim pentru școală, ci pentru învățătură!"
 
 
      În prezent, elevii nu mai sunt interesați de școală cum erau generațiile anterioare. Interesul pentru învățătură scade odată cu apariția mai multor tentații, ceea ce îi distrage pe elevi de la activitățile școlare. Totodată, unii părinți au așteptări mult mai mari decât capacitățile copilului de a învață și dau vina pe profesori că nu reușesc să atragă copiii către învățătură.
      Numărul elevilor ce lecturează din plăcere a scăzut odată cu evoluarea tehnologiei și continuă să scadă pe zi ce trece. Activitățile preferate ale adolescenților din ziua de azi sunt să iasă în oraș cu prietenii, să folosească excesiv telefonul mobil, să se joace la calculator și să utilizeze site-urile de socializare, folosindu-și tot timpul lor liber, dar și cel în care ar trebui să se pregătească pentru școală.


   
      Deşi şcoală nu este privită cu ochi buni de toţi elevii, ea este necesară pentru a-ţi dezvoltă capacităţile mentale, pentru a-ţi putea formă o gândire practică şi logică şi pentru a-ţi găsi un loc cât  mai bun de muncă.